Deset najboljših letošnje žetve

by okrožje21

Top albumi 2014Spodaj deset najboljših plošč letošnje žetve. Po abecednem vrstnem redu. Beri in klikaj.

Baby Ghosts – Maybe Ghosts (Lost Cat / Drunken Sailor / Dirt Cult / Hip Kid / Waterslide)
Skupina že s prvim komadom na plošči pokaže, kako se streže stvarem. Glasno, hitro, energično. Dvoglasno petje, prepletene kitare, strumni ritmi. Baby Ghosts ne popuščajo. Le redki bendi imajo veščino, da znajo iz že slišanih in preverjenih vzorcev sestaviti pesmi, ki se jih človek ne naveliča kljub njihovi preprostosti. Recenzija na RŠ. Bandcamp.

Baby Mollusk – Baby Mollusk and the Big Babies (Mt. Home Arts)
Bedroom folk izvajalka Rachel Gordon je svoje pesmi elektrificirala in jih predstavila na kaseti z naslovom ” Baby Mollusk and the Big Babies”. Gre za odličen indie rock iz devetdesetih, senzibilen, otožen in glasen. Bandcamp.

Black Lips – Underneath the Rainbow (Vice)
Res je, plošča “Underneath the Rainbow” ni dosegla albuma “Arabia Mountain”, ampak je bila zelo blizu. Kar je glede na neprekosljivost njenega predhodnika zavidljivo. Neumorni četverec Black Lips se z odlično spraskano zvočno sliko giblje med žurerskim rokenrolom in raztrganim pankom ter garažo, ki ji doda blažje dotike psihedelije. Soundcloud.

Chad VanGaalen – Shrink Dust (Sub Pop, Flemish Eye)
Vesoljsko, brezčasovno ter v objemu nenavadnih zvokov se med seboj mešajo indie rock, folk in pop. Njegova najboljša plošča do zdaj. Recenzija na RŠ. Celoten album na YT.

Kevin Morby – Still Life (Woodsist)
Verjetno plošča, ki sem jo najbolj pričakoval. In ki je upravičila pričakovanja. Kevin Morby je imel neverjetno težko delo, saj je mogel napisati ploščo, ki bi se lahko kosala z njeno predhodnico, lani izdano odlično “Harlem River”. Tudi “Still Life” je odlična plošča. Lahkotna, pretanjena, preprosta, dodelana. Človek težko verjame, da Kevin Morby takšne pesmi piše pri svojih rosnih šestindvajsetih. Celotna plošča na YT.

LVL UP – Hoodwink’d (Double Double Whammy / Exploding in Sound)
Po prvencu “Space Brothers”, izdanem leta 2011, se LVL UP z drugo izdajo predstavljajo kot zrel bend. “Hoodwink’d” se predstavlja v mehkih, svetlih barvah, v katerih se stapljajo indie rock iz devetdesetih, distorziran pop punk rock in lo-fi pop. Prelepo. Poslušaj na Bandcampu.

Micah P. Hinson – Micah P. Hinson And The Nothing (Talitres)
Vrnitev v slogu tega teksaškega izvajalca. Odlična izpovedna country folk plošča, polna jeze, strahu in razočaranja, pa vendar topla in usmerjena v upanje. Recenzija na RŠ. Bandcamp.

Nothing – Guilty of Everything (Relapse Records)
Že preden sem zasedbo Nothing videl v živo, so mi bili odlični. Po koncertu v zagrebški Močvari pa mi je plošča “Guilty of Everything” postala še toliko boljša. Nisem niti malo pomošljal, da je ne bi uvrstil med deset najboljših letošnjega leta. Melodije so neverjetne, vokali zasanjani, zvočne shoegazerske podobe se prelivajo ena čez drugo, lirika se staplja v zdaj zasanjan, zdaj gromeč glasbeni ustroj. Poslušaj najglasneje na Bandcampu.

PUP – PUP (Sideonedummy)
Takih punk rockovskih plošč manjka! Definitivno odkritje leta. Četverec iz Toronta ve, kako je treba zasnovati komade, kakšna hitrost je taprava in kako se dela prepričljive zasuke v pesmih. Preveri celoten album na Bandcampu, poglej video za uvodno pesem “Guilt Trip”.

Tim Barry – Raising Hell & Living Cheap: Live in Richmond, Virginia (Chunksaah)
Žive plošče so mi bile vedno en velik nebodigatreba. Zakaj bi poslušal največje hite benda ali izvajalca v koncertni izvedbi brez dodane vrednosti? Dolgcajt. Žive plošče se zdijo kot vsadek med dvema studijskimi izdajama. Nikoli nobene ne preverim. Barryjevo pač sem po spletu okoliščin (recenziral sem jo za oddajo RŠ koncert na Radiu Študent). Popeljala me je nazaj na njegova koncerta, ki sem ju uspel videti v Ameriki pred petimi leti. In lahko rečem, da je bil občutek ob poslušanju žive plošče “Raising Hell & Living Cheap” nepopisen. Hrbet se mi je naježil, kot takrat, ko sem skupaj s še drugimi v Bostonu in Gainesvillu gledal tega folk pank klateža, kako z neverjetno prepričljivostjo in odkritosrčnostjo igra in prepeva svoje z življenjem napolnjene pesmi.

Advertisements