Najboljših deset iz letošnjih zvočnikov

by okrožje21

Naj 10 v letu 2012

Tako kot lani, tudi letos. Po abecednem redu.

Bob Dylan – Tempest (Columbia)

»Tempest« je preprosto najboljša Dylanova plošča po njegovem najbolj ustvarjalnem začetnem obdobju v šestdesetih in sedemdesetih. Pa ne rečem, da mi njegovi albumi v zadnjem odbodju (»Love And Theft«, »Modern Times«, »Together Through Life« …) niso bili kul, vendar je »Tempest« s svojo zlato zmesjo glasbenih žanrov pač par korakov pred vsemi. Skoraj 14 minut dolg komad na plošči, izdani v času, ko je attention span vrlina? Tako se dela, star fotr!

The Ex & Getatchew Mekuria – Y’anbessaw Tezeta (Terp Records)

Če je bila prejšnja kolaboracijska plošča etiopijskega džezerja Mekurie in belgijskih svobopankerjev The Ex bolj udarna in razdiralna, je »Y’anbessaw Tezeta« bolj položna, a zato toliko bolj polna in vsaj meni osebno žlahtnejša in navdušujoča.

Godspeed You! Black Emperor – Allelujah! Don’t bend! Ascend! (Constellation Records)

Ploščo »Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven« sem preposlušal po dolgem in počez. Tudi druge plošče so me navduševale. »Allelujah!«, ki so jo GY!BE pred naš prag prinesli brez napovedi in sredi noči, je plošča, ki jo bom odkrival naslednjih nekaj let. Na tem mestu omenimo, da je skupinin novembrski koncert v Kinu Šiška v moji letošnji zabeležki zapisan med najboljšimi.

Grabass Charlestons – Dale & The Careeners (No Idea Records)

Ta gainesvillska zasedba je someščane Against Me! spremljala leta 2004 na njihovi prvi turneji po Evropi, v okviru katere so se ustavili tudi v novogoriški Mostovni. Takrat smo se vsi strinjali, da so bili neverjetno razstavljeni in slabi. Potem sem jih videl pet let kasneje na domačem terenu v Gainesvillu in nisem mogel verjeti, da gre za isti bend. Ob napovedi izdaje nove plošče sem seveda zastrigel z ušesi in jo takoj ob izidu pograbil z navdušenjem. »Dale & The Careeners«, ki skupino predstavlja v novi in dodelani glasbeni podobi, je najboljša punk rockovska plošča leta! Neverjetno lirično močna in melodična ter ravno prav hitra.

Guantanamo Baywatch – Chest Crawl (Dirtnap Records)

Trio iz Portlanda je zvaril najboljšo zmes surf rocka, spogledljivega rockabillyja in cukrastega doo wopa ter garažnega rocka, umazanega rock’n’rolla in žurerskega panka. Nemirno, žurersko in tresoče! (Recenzija na Radiu Študent.)

John K. Samson – Provincial (ANTI-)

Winnipeg stoji na sredini kontinenta, njegove zgodbe in zgodbe njegovih prebivalcev, trenutkov in cest pa najbolje pripoveduje John K. Samson iz tamkajšnjih The Weakerthans. Ena od najboljših solističnih plošč v tem letu, ki s svojo zvočno privlačnostjo in preprostostjo kar kliče po novih razlagah njenih besedil. »Provincial« je poezija v objemu glasbe. (Recenzija na Radiu Študent.)

King Dude – Burning Daylight (Dais Records)

Soundtrack za odpadniško življenje v temačni prikolici na koncu osamljene makedamske poti v hribih zahodne Virginije. Težko prekosljivo!

Radiator Hospital – Some Distant Moon (Forward Records)

Med dolgometražce so je vrinila tudi izdaja »Some Distant Moon«, ki komajda seže čez šest minut igranega časa. EP je še v en v mozaiku zasedbe Radiator Hospital iz mesta Grand Rapids v Michiganu, ki se giblje med pop punk rockom, ki domuje na intimnih hišnih koncertih, energičnim neodvisnim rockom in iskrenim folkom.

Spook Houses – The Trying LP (Evil Weevil Records)

Četverec iz mesta Ridgewood v zvezni državi New Jersey me je navdušil že z lani izdanim EP-jem »The Home«, zato sem »The Trying« pograbil kot njegovo logično celovečerno nadaljevanko. Spook House, ki jih priporočam fenom bendov, kot sta Titus Andronicus in LVL UP, predstavljajo iskreno, mehkobno in zaneseno mešanico punk rocka, kontroliranega lo-fija in indie rocka.

Toys That Kill – Fambly 42 (Recess Records)

Toys That Kill pridejo po šestih letih nazaj in se s ploščo »Fambly 42« z lahkoto prerinejo v ospredje. Plošča je energična, ritmično razpoložena in s tistim potrebnim neokrašenim zasukanim kitarskim ruženjem, ki ga tako zelo ljubite pri Descendents, Ramones in podobnih. (Recenzija na Radiu Študent.)

Spisano za spletni fanzin 13. brat.

Advertisements