Fluff 2012

by okrožje21

Letošnji Fluff, tridnevni hardcore/punk festival v češkem mestu Rokyczany blizu Pilsna, je bil znova super. Kot vsa leta do zdaj. Pri tem festivalu, s katerim se ostali festivali težko primerjajo, vedno veš, kaj boš dobil. Dobro in izdatno druženje s prijatelji in znanci iz domačih in tujih logov, možnost preverbe novih, raznolikih in zanimivih ter uveljavljenih in zanesljivih bendov, odlično in poceni vegansko hrano. Pa tudi velik mestni bazen na prostem, ki je od prizorišča oddaljen le dobrih 10 minut hoje, stojnice z aktivistično in fanzinsko literaturo ter široko ponudbo vinilnih plošč in zgoščenk. In še bi lahko naštevali. Hardcore/punk počitnice pač.

Festival, ki vsako leto ob travnato letališče v to povprečno majhno češko mesto pripelje trume fenic in fenov hitrih ritmov in glasnih kitar, je kljub prepoznavnosti ostal preprost in domač. Lahko bi postal velik, pa ni. Lahko bi ga obiskalo dvajset tisoč ljudi, pa je obiskovalk in obiskovalcev vsako leto ravno prav – okoli tri tisoč. Organizatorke in organizatorji namreč dobro vedo, da bi ga širitev spremenila v še en evropski festival z nadležnimi varnostniki (teh namreč na Fluffu sploh ni!), ograjami pred odrom in hordami nebodigatrebnežev.

Na tem festivalu sem preživel nekaj svojih najboljših poletnih dni, videl neverjetno število dobrih bendov ter spoznal veliko podobno mislečih ljudi iz drugih delov sveta. Druženja na bazenu, čakanja v vrsti za tofujeve burgerje in žuranja pod odrom ostajajo zapisana kot neprecenljiva.

Pa vendar, ja, pa vendar, sem skoraj gotovo prepričan, da bom naslednje leto teh nekaj dni dopusta raje porabil za, na primer, kolesarske počitnice. Mogoče na Fluff zavijem še kdaj, mogoče tudi ne. Ne vem. Imam občutek, da je zgodbo najbolje ustaviti na točki, ko imam o festivalu še najboljše možno mnenje in ko mi ni žal niti enega dneva, ki sem ga prebil v njegovem objemu. Festivalu sicer zamerim predvsem slabo ozvočenje na glavnem odru, ki pri marsikaterem bendu  ne omogoča kvalitetne koncertne izkušnje. Z razliko od malega odra v šotoru, kjer je izkušnja na moč podobna tisti v klubih, ta na glavnem odru umanjka. Še posebej, če bende gledaš od daleč; zvok kitar je pogosto šibek, bobni so slabo in neprimerno ozvočeni, celotna zvočna slika pa je brez globine. Vse skupaj je prepotiho. Na področju izboljšanja zvoka Fluff v minulih letih ni naredil koraka naprej.

Spomina vreden trenutek letošnjega festivala je bil gotovo nastop nizozemskega aktivističnega hardcore benda Landverraad, ki je zaigral priredbo komada “Straight Edge Revenge” newyorških Project X. Komad s spremenjenim besedilom je za to priložnost dobil naslov “Immigrant Revenge”. Prisotni pod odrom in vse tja do konca šotora so ponoreli. Nepozabno!

* * * * *

Fluff Fest je potekal od 21. do 23. julija 2012 v češkem mestu Rokyczany blizu Pilsna.

Advertisements