Druga izdaja kofeinskih uric

by okrožje21

Po lanskem uspešno izpeljanem dogodku Caffeine Hours, je bila letošnja druga izdaja samoumevna. In bilo je bolje, mnogo bolje. Že na samem začetku se je pred Menzo pri koritu na Metelkovi trlo obiskovalcev, tudi program dogodka je bil nadgrajen, koncertni del pa znova zanimiv. Vzdušje je bilo super. Organizatorji so se po lanskem povabilu tako rekoč vsem, ki nekaj ustvarjajo, odločili, da letošnje kofeinske urice omejijo zgolj na predstavljanje tiskanih medijev. Ustvarjalci, oblikovalci in umetniki so tako na stojnicah predstavljali večinoma fanzine, našlo se je tudi nekaj posterjev, razglednic ter sitotiskanih majic in bombažnih vrečk. Fanzinov je bilo več kot lani, tudi bolj dodelani so bili. Nekaj fanzinov so ustvarili tudi manj znani avtorji in avtorice, ki pred dogodkom svojih del niso predstavljali s pomočjo tiskanih medijev. Največji korak naprej pa je gotovo izdaja skupnega, sodelovalnega fanzina “Me, Myself and I”, ki je hkrati tretja izdaja domače založbice Look Back and Laugh.

Več fotografij umetniškega dela dogodka tukaj.

Po zanimivem predavanju Ajdina Bašića (“Knjiga od A do E”) in mestoma nedodelanem Vuka Ćosića (“Eko sistem, pisanje in branje”) je bil čas za nastope izvajalca, ki ustvarja pod imenom Emperor X, ter skupin Guess What in L’Orchestre du Montplaisant, varovank založbe Catapulte Records. Obe skupini sta sicer pokazali nastop s podobnim izborom pesmi kot minulo leto, ko sta prav tako igrali v Menzi pri  koritu. Kar pa ne pomeni, da skupini tudi tokrat nista bili dobri. Prej nasprotno. Edini očitek bi bil, da sta igrali predolgo. Tudi za celoten glasbeni del kofeinskih uric bi veljajo, da je trajal predolgo; premori med nastopajočimi bi morali biti krajši.

Emperor X je pri nas igral prvič. Izvajalcu gre priznati, da ima nadvse zanimiv pristop k izvajanju akustične in indie pop glasbe, še posebej to velja za živi nastop, na katerem C.R. Matheny, kot je njegovo pravo ime, ob pomoči kitarskih efektov in echo efekta na mikrofonu pripravi neverjeten nastop (tukaj ena pesem s četrtkovega koncerta). Žal je njegov prepričljiv in srčen nastop, ki bi ga lahko ocenili kot enega od boljših domačih koncertov v zadnjem času, spremljala samo peščica obiskovalcev dogodka Caffeine Hours. Tudi na nastopih zasedb Guess What in L’Orchestre du Montplaisant je bila udeležba pod pričakovanji. Kar je škoda, ker so to dobri in zanimivi bendi, vredni preverbe in podpore.

* * * * *

Emperor X, Guess What in L’Orchestre du Montplaisant so na Caffeine Hours 2012 v Menzi pri koritu na Metelkovi nastopili v četrtek, 6. julija 2012.

Advertisements