Berlin.3

by okrožje21

Teufelsberg! Hudičev hrib je opuščen zavezniški obveščevalni vojaški objekt v zahodnem Berlinu. Nahaja se v nekdaj britanskem sektorju, zgrajen pa je bil v času hladne vojne za potrebe nadziranja in prestrezanja pomembnih informacij iz Vzhodnega bloka. Objekt stoji na istoimenskem hribu, ki leži severno od gozda Grunewald. Zanimivo je, da je bil hrib zgrajen (ja, zgrajen!) iz 12 milijonov kubičnih metrov ostankov med vojno porušenih stavb. A nenavadnost se tukaj ne konča; pod 80 metrov visokim hribom namreč ležijo ostanki nacistične vojaške strokovne šole, ki je zavezniki po vojni zaradi trdnosti nikakor niso uspeli razstreliti (projektant: Albert Speer). Zato so jo raje kar zasuli z ostanki uničenih stavb.

Ameriška Državna varnostna agencija je obveščevalno postajo, ki se razprostira na 4,7 hektarja velikem območju, začela graditi po letu 1961. Hudičev hrib je s petimi radarskimi kupolami, v katerih so bili satelitski krožniki s premerom do 12 metrov in najsodobnejša oprema za prestrezanje informacij, kmalu postal eden največjih vohunskih objetkov Zahodnega bloka. Kot večino podobnih objektov pa so ga oblasti opustile po koncu hladne vojne. Vse od leta 1992 je Teufelsberg tako izletniška točka za alter-turiste, grafitarje in lokalne avanturiste.

Za vstop na območje objekta je treba odkriti luknje v ograji, saj so nekatere že narejene oblasti namreč znova zakrpale z žicami in mrežo. Nekateri obiskovalci naj bi sicer imeli precejšnje probleme z varnostno službo, ki jim je grozila s policijo. Zato mnogi odsvetujejo vstop na območje, ki se še zmeraj smatra kot vojaško. Prav zaradi tega je obisk nekdanjega obveščevalnega objekta precej razburljiv. Človeka kar zvije v trebuhu, ko opazi, da ga nekdo opazuje iz neke zgradbe. Najraje bi pobegnil, a k sreči vidiš, da je ta oseba prišla na Hudičev hrib zaradi enakega razloga kot ti. In da se samo nezaupljivo skriva pred teboj.

Po odkrivanjih manjših zgradb in fotografiranjih najmanjše radarske kupole je čas za odhod v osrednjo stavbo objekta, iz katere se razvije neverjeten pogled na Berlin. Na stavbi sta dve srednje veliki radarski kupoli in največja s premerom vsaj 25 metrov, do vrha katere vodijo stopnice čez več nadstropij, v njej pa je odmev neverjeten, saj se sliši že najmanjši šepet ali topotanje s čevlji na drugi strani kupole. Osupljivo! V največji radarski kupoli se je med časom mojega obiska nabralo kakšnih 20 ljudi. Kdaj se jih zbere še več. Vsi pa smo imeli srečo, saj sta prav takrat v kupolo prišla tudi dva mlada Američana, ki slišita na ime Haunted Ghosts. Zvočno prepleten koncert v živo nad Berlinom v opuščeni vojaški prisluškovalni bazi? Nepozabno, ti pravim!

Advertisements