Berlin.2

by okrožje21

Spreepark! Opuščen zabaviščni park, svojčas, za časa hladnega vojskovanja, največji in baje nekaj časa celo edini tovrstni v Vzhodni Evropi. Zabaviščni park se nahaja na robu parka Treptow v vzhodnem Berlinu, razprostira se na ogromni površini – 29,5 hektarja. Zgradili so ga leta 1969 in vse do padca berlinskega zidu je bil precej priljubljen med ljudmi, saj ga je letno obiskalo tudi do 1,7 milijona obiskovalcev. Pa padcu zidu je začelo število obiskovalcev padati, dokler niso park lastniki zaradi finančnih težav dokončno zaprli leta 2001. Berlin je šel naprej, dogajanje v Spreeparku je obstalo. Obstala je tudi spletna stran. In še danes je park tak, kot leta 2001.

Ob ogledu parka, za katerega je sicer potrebno splezati čez ograjo in biti previden zaradi varnostne službe, si človek ne more kaj, da ne bi pomislil na knjigo Alana Weismana “Svet brez nas“. Narava je prišla nazaj, zarasla avtomobile na tračnicah, ki so obtičali sredi gozda. Les v konstrukcijah hišic, v katerih gnezdijo ptiči, je preperel. Drevesa so prerasla otroška igrala, asfalt so razpokale korenine.

Ogled parka je vznemirljiv. Tudi na nadvse lep sončen dan je tišina zastrašujoča. Sem in tja jo prekinijo le ptiči in manjše živali. Najmanj od vsega si želiš srečati sočloveka. Lajež psov, pa čeprav prihaja onkraj ograje, je zastrašujoč. Varnostna služba s svojim črnim drvečim Mercedesom z zatemnjenimi stekli še bolj. A odkrivanje in ogledovanje drugačnih, pristnejših berlinskih znamenitosti je prav zaradi tega toliko bolj zanimivo. Adrenalinski turizem za obrobneže.

Advertisements