“Srečen”

by okrožje21

V soboto se je v [A]Infoshopu na Metelkovi ustavil Sat Nav Sam, britanski folk punk/rocker, ki s svojim dekletom Sarah Jones potuje okoli sveta. In to s kolesom. Popotovanje, ki sta ga poimenovala 2010 Till When?, sta začela avgusta lani v Angliji, nadaljevala čez Francijo in Španijo do severne Afrike, od koder sta imela namen potovati naprej proti Egiptu, a sta se zaradi nestabilnosti na širšem območju morala vrniti v Evropo. Zdaj čez njen vzhodni del nadaljujeta svojo pot v smeri Kitajske.

Ko nista na poti, igrata na ulici, kjer zaslužita nekaj denarja za njuno low-budget potovanje. Low-budget je v njunem primeru res low-budget, saj vključuje ilegalno (a legitimno, okej!?!) šotoriranje v gozdovih, na odročnih travnikih in v zapuščenih skednjih. Seveda pa se ne branita tudi “razkošnejših” prenočišč, kot so kavči solidarnosti drugih svetovnih kolesarjev popotnikov, skvoti in podobno.  Med grizenji kilometrov neskončnih cest pa z veseljem odigrata tudi kakšen “pravi koncert”. Ponavadi kar Sat Nav Sam sam s kitaro, lahko pa nastopita tudi skupaj pod imenom The Tumblewheels. Tako sta pri njunem kolesarjenju čez Slovenijo iskala kakšen koncert tudi Ljubljani.

Ker se ni noben javil, sem si rekel, da jima ga organiziram kar sam. To je bil prvi koncert, ki sem ga kdajkoli organiziral. A ni bilo preveč zapleteno. Prvič, ker mi je ekipa [A]Infoshopa šla precej na roko ter mi ponudila prostor za izvedbo dogodka in še prenočišče za Sama in Sarah. Napisal sem še krajši tekst za koncert, v desetih minutah skupaj sestavil poster (jp, mudilo se je, saj je bil koncert že tako ali tako v last-minute coni!) in na koncert povabil sorodne duše, ki so povabile še druge. Drugič pa zato, ker je šlo za akustični koncert brez posrednikov. Samo še do prijatelja sem skočil po kitaro (hvala, Sršen!), pri sebi doma nahranil lačna severnjaka in ju še dvakrat zapeljal po mestu. No, mislim, da je odveč dodati, da sta bila kolesarska gosta nadvse nezahtevna, pa tudi navdušena nad Ljubljano.

Koncert, med katerim sta s pomočjo projekcije slik še na kratko predstavila svoje popotovanje, je precej uspel, [A]Infoshop je bil poln. Edina taktična napaka je bila, da smo pred zadnjim delom naredili krajši odmor, ki se je nato preveč razvlekel, tako da precej ljudi ni prišlo nazaj. Ampak kaj bi to. Oba nastopajoča sta bila neverjetno zadovoljna (sploh jima je bila všeč Metelkova, kot že mnogim poprej), s prostovoljnimi prispevki pa se je za njiju nabralo tudi nekaj denarja. Za desetdnevni budget, sta rekla.

En komad s koncerta pa tukaj.

* * * * *

S koncerta izvajalca, ki sliši na ime Sat Nav Sam. Ta je nastopil v [A]Infoshopu na Metelkovi 4. junija 2011.

Advertisements